Cecilia Nilsson: ”Många år Kangos försvann för mig”

Cecilia Nilsson spelar Ingvard Kamprad i den hyllade föreställningen Ingvar! – en musikalisk möbelsaga. Foto: Pär Olofsson.

I fredags berättade skådespelerskan Cecilia Nilsson i P4 Norrbotten om sin koppling till Tornedalen och Kangos. I intervjun pratar Cecilia Nilsson om sin starka längtan till Kangos, hur byn försvann för henne och sedan kom tillbaka, och vikten av eldsjälar i glesbygd.

I höst gör hon rollen som Ingvard Kamprad i den hyllade scenföreställningen Ingvar! – en musikalisk möbelsaga och är aktuell i TV-serien Springfloden.
Cecilia Nilsson har en lång karriär på scen, tv och film bakom sig, och den började tidigt. Som sexåring började hon på teaterskola och som elvaåring stod hon på Dramatens scen för första gången.

Uppväxten var kontrastrik
Familjen bodde några år i Sudan i nordöstra Afrika, men på skolloven åkte de hem till Stockholm, och sedan vidare upp till mammans hemby: Kangos i Tornedalen.
Cecilia tvivlade på sitt yrkesval några tuffa år som ung mor, och började plugga till bibliotekarie. Men så fick hon en roll i Lars Noréns hyllade pjäs Personkrets 3:1 – och resten är teaterhistoria.

Stark koppling till byn
Cecilias mamma föddes i Kangos 1919. Hon bosatte sig i Stockholm men hade i alla högsta grad kvar kopplingen till byn, vilket inte Cecilia alltid haft. Cecilia berättar att det var väldigt befriande att som barn vara i byn under vinterloven.
   – Kangos stod för något helt annat än vad Stockholm gjorde.
Men efter barndomen försvann på något sätt kopplingen till byn.
   – Det var många år som Kangos försvann för mig, säger Cecilia Nilsson i intervjun.
En koppling som kom tillbaka kring 2000, i samband med Mikael Niemis bok Populärmusik från Vittula.
   – Efter Mikaels bok började det hända mycket i byarna. Man skapade ett EU-projekt som hette Byaliv. Jag blev utsedd till ambassadör tillsammans med fyra andra Kangosbor, och målet var att lyfta byn på något sätt.

 ”Efter Mikaels bok började det hända mycket i byarna.”

Foto: Baldur Bragason

På frågan vad byn betyder för henne idag svarar hon:
   – Jag har alltid en väldigt stark kärlek och längtan. Ofta kan jag få ett riktigt ”Kangos-sug”.
Byn har varit en stark del av min tillvaro och betyder mycket.

Vikten av eldsjälar är också något Cecilia pratar om. Hon menar att Kangos alltid varit stark och livaktig, men vill att det ska gå ännu bättre.
   – Även om det gått bra vill man så klart att det ska gå ännu bättre. Att den här landsändan ska få bättre möjligheter att utvecklas. Utan alla eldsjälars hårda arbete skulle mycket försvinna här uppe.

”Även om det gått bra vill man så klart att det ska gå ännu bättre. Att den här landsändan ska få bättre möjligheter att utvecklas.

Hyllad Kamprad
I föreställningen Ingvar! – en musikalisk möbelsaga spelar Cecilia Nilsson Ingvard Kamprad. Föreställningen spelas på Norrbottensteatern och har fått många hyllningar.

Källa: SR Norrbotten