Pajalaartister till SXSW världens största showcasemässa

The Magnettes, Foto Peter Åstedt

South by Southwest (även kallad SXSW) lockar varje år tusentals artister och bransch personligheter från hela världen till Austin i Texas. Varje år får ett 10 tal svenska artister chansen att visa upp sig för internationell bransch. Här har artister som Silvana Imam, INVSN, Rebecka och Fiona försökt nå internationella framgångar. I år representeras Sverige av dessa akter.

The Magnettes från Pajala blir SXSW veteraner. De spelade på festivalen 2015 och blev upptäckta av ett amerikanskt skivbolag och ett nytt svenskt management på festivalen. Sedan dess har de gjort sex USA turnéer och blivit utsedda till ”Emergin Act” på världens största festival Summerfest i USA.

–   Det är superkul att komma tillbaka. Lite för man vet vad som väntar och att SXSW är en upplevelse. Samtidigt det var där vår karriär började säger Sanna Kalla som just nu är ute på Europa turné med The Magnettes.

– Vi har blivit lite av festivalfavoriter vi spelade i januari på Eurosonic i Holland och är bokade till Tallin Music Week i Estland i april, vi ha några till som vi snart ska avslöja. Sen har vi ytterligare en USA/Kanada turné i juli. Lägger Rebecka Digervall till.

Ny för i år är Dennis Kalla från Kiruna. Han startade sin solokarriär 2014 och i början av 2016 släppte han debutalbumet ”The Ones That Matter” och lagom till USA-resan kommer han släppa den nya singeln ”Beautiful Mistake”.

– Jag tror resan till SXSW är ett viktigt kliv framåt, men det beror också hur hårt jag jobbar kring det.

Debutanter är också Dimpker Brothers från Hulta utanför Oskarshamn. De har visserligen nyss vart i USA och spelat på showcasefestivalen Mondo i NYC i oktober förra året. På SXSW kommer de också ha med sig en rytm sektion i form av en basist och trummis.

– SXSW kan vara jätteviktigt. Bandet MY från Oskarshamn gjorde den här resan för tre år sedan och fick kontrakt med Sony i England. Vi har rätt bra kontakter redan i USA där vi var över och spelade in vår skiva med Joshua James i Utah, säger Martin Dimpker.

De andra svenska akterna som spelar är, Flora Cash (Stockholm), Shitkid (Stockholm), Pink Milk(Göteborg), Rome is not a town (Göteborg), Hater (Malmö), Sarah Klang (Göteborg), Summer Heart (Malmö), Violet days (Stockholm).

Källa: Musichelp sweden ab