Utgivning varje vecka – Pajala Gratistidning satsar superlokalt

Vi söker ”Locals” så är man intresserad är det bara kontakta oss, uppmanar Peder Gidlund, Pajala- och Norrbotten Gratistidning.

Pajala Gratistidning ges ut en gång i månaden, men till 2018 siktar man på att ge ut tidningen varje vecka. Innehållet ska bli mer lokalt och relevant. Förutom själva tidningen utvecklas även den lokala webben och Pajala Lokalteve lanseras.

Norrbottensägda Norrbotten Gratistidning ger ut tidningar i Kiruna, Pajala och vid kusten. Affärsidén är lokala gratistidningar med relevanta ”Local News”. Tidigare har Pajala Gratistidning varit en månadstidning men planeras nu att komma ut varje vecka. Ansvarig utgivare Peder Gidlund förklarar hur det ska ske.

 

  – Det har tidigare varit mycket innehåll från Kiruna, nu vill vi kroka arm med lokala aktörer i Pajala, och på så sätt få en helt lokal tidning, säger Peder Gidlund.


Han berättar att Norrbotten Gratistidning erbjuder en helhetslösning för kunderna i så kallade “CrossMedia abonnemang”

 

 – Vårt tänk bygger på samarbete, där vi blir “Partners” med våra kunder

och tar ett helhetsgrepp för deras kommunikation och marknadsföring, förklarar Peder och fortsätter:

 

  –  Vi har fått enormt positiv respons på de andra orterna och många uppskattar vårt lokala tänk. En lokal gratistidning når alla hushåll och företag, det ger effekt, fastslår Peder Gidlund.

 

CrossMedia abonnemang

 

Peder Gidlund berättar att intresset på andra orter varit stort, just för att många känner sig vilsna i dagens medielandskap.


  – I dagsläget med det drastiskt förändrade medielandskapet är det inte alltid lätt att veta vad hur man skall göra, säger Peder.


  – Företagen skapar facebooksidor men engagemanget för varumärken och företag där är lågt. Sociala medier är sociala medier och det finns inga genvägar eller “quickfixes” att nå ut. Vi arbetar tillsammans med våra kunder. I print och digitalt med en bra blanding av annonsering och Content Marketing, säger Peder Gidlund och fortsätter:

 

– På våra lokala webbar samlar vi lokal och relevant information och webbarna tillsammans med tidningen blir väldigt starka plattformar.

 

 

Hur fungerar ett CrossMedia abonnemang?

 

– Kunden bestämmer hur mycket de vill synas genom att välja nivå på abonnemanget. Sedan kör annonsering igång varje vecka samtidigt som det blir möjligt för kunden att synas med “Content Marketing” på webbarna. Vi hjälper kunden hela vägen så att allt känns rätt. Abonnemangen är inte bindande vilket ger frihet och valmöjlighet till kunden, förklar Peder Gidlund.

 

När blir allt klart?


   Vi hoppas köra igång så fort som möjligt men i slutet på mars ska det nog vara färdigt att rulla på, det beror lite på intresset, säger Peder Gidlund.


Han berättar att Norrbotten Gratistidning jobbar med välutvecklade datorsystem som möjliggör effektiv tidnings- och webbproduktion.Söker lokal partner

 

I Pajala söker man en lokal partner som tycker om att skriva och fota. Det kan exempelvis vara en frilansande skribent som ska ha kontakt med företag och föreningar, i huvudsak någon som vill rapportera om lokala händelser, evenemang och ämnen.


  – Vi brinner för att leverera lokalt innehåll och har uppfattat att det saknas en relevant tidning för Pajalabor. I dagsläget finns NSD och Kuriren som drivs av Norrbottens Meda med ägarna Norrköpings Tidningar, men de större tidningshusen monterar ned redaktionerna runt om i landet och den lokala bevakningen blir lidande säger många vi pratat med, berättar Peder Gidlund.

 

Peder förklarar att Norrbotten Gratistidning jobbar precis tvärtom och väljer att starta upp lokala tidningar istället och bjuder in de som är intresserade av att medverka på resan.


  – Det finns mycket i Norrbotten som det inte rapporteras om och vi har förstått att många uppskattar en tidning med relevant innehåll i kommunen där man bor. Det är en av anledningarna till att vi söker en partner som kan lyfta fram det som händer i Pajala. Vi satsar superlokalt, avslutar Peder Gidlund.

Den lokala webbarna pajala.gratistidning.com och pajala.lokalteve.se är viktiga plattformar i den satsningen på Pajala.