4 x konstnärssamtal i Jokkmokk

Eva Stina Sandling - Mormor och jag spinner.

I Jokkmokks kommun bor några av Norrbottens mest etablerade samtidskonstnärer idag. I höst kommer de att presentera sig själva och sina arbeten i en serie föreläsningar på Gamla Apoteket.

Först ut är Anders Sunna som kommer att berätta om sitt konstnärskap, koncessionsrenskötsel och politik i föreläsningen; *Got Democrazy?* Anders Sunna är en av Norrbottens mest lysande unga konstnärer idag med utställningar runt om i Sverige och internationellt. Sunna valde att flytta till Jokkmokk efter att studierna på Konstfack var avklarade.

Eva Stina Sandling är bosatt i Porsi utanför Vuollerim sedan många år. Hon har ett brett konstnärskap där hon har arbetar med textila material, blandtekniker och större offentliga gestaltningar.
    På senare tid har hon arbetat alltmer med bilderboksberättande. Eva Stina Sandling visar bilder och föreläser om sitt konstnärskap och hur gick det gick till när hon som ung bestämde sig för att satsa på att bli konstnär.

Helena Adolfsson flyttade till Kvikjokk efter avslutad utbildning på Konstfack.
   Hon kommer att berätta om sitt måleri där hon arbetar med att fånga en stämning, ett ögonblick. Det är ett sökande utifrån de små detaljerna som bildar en helhet. Motiven är mestadels hämtade från naturen vid Kvikkjokk som är en del av hennes vardag.

Sist ut av de fyra konstnärerna är Katarina Pirak Sikku som har rönt stora framgångar de senaste åren. Hon har varit nominerad till DNs kulturpris 2015 för utställningen ”Nammaláhpán” om rasbiologiska institutets undersökningar av samer under nittonhundratalets första hälft.
   2017 köpte Moderna Museet in hennes verk Gállok/Kallak. Katarina är utbildad vid konsthögskolan i Umeå och bosatt i centrala Jokkmokk, hon kommer att prata om ”Konsten att sätta sin egen konstnärsagenda”.

Torsdagar 18.30, Gamla Apoteket Jokkmokk, fri entré
31:a Augusti Anders Sunna
28:e September Eva Stina Sandling
26:e oktober Helena Adolfsson
16:e November Katarina Pirak Sikku

Anders Sunna

Arrangör: Resurscentrum för konst i samarbete med Gamla Apoteket med hjälp av bidrag från KUPP, Jokkmokks Kommun.

Text: Hanna Isaksson